• Besparen op douchen en baden

Besparen op douchen en baden

We wassen ons graag, besproeien de tuin, doen de afwas, wassen de auto,… Bijna voor alle huishoudelijke taken gebruiken en verbruiken we veel water. Wij helpen jou om deze verspilling, tijdens het baden, tegen te gaan.

110 liter kraantjeswater verbruiken wij dagelijks. Slechts 2% wordt als drinkwater gebruikt, de rest is puur om te wassen, te baden en om de toiletten door te spoelen. Wel hoe kunnen we nu het best water besparen, zonder aan comfort in te boeten?

Als je een douche neemt in plaats van een bad, bespaar je al snel 60 liter per wasbeurt. Op lange termijn kan dit zeker tellen. Kort uw douchebeurt ook in, per minuut bespaar je al 10 liter water. Het is slechts een mathematische kwestie om te weten hoeveel je dan per gezin gemiddeld bespaart.

Nu je toch doucht in plaats van een bad neemt, douche dan samen. Het is gezelliger én je bespaart er heel wat liters mee. Laat ten slotte ook het water niet lopen als je je inzeept.

Technisch

Nu, welke systemen of installaties helpen jouw huishouden om water te besparen tijdens het douchen?
Een spaardouchekop is zeker een aanrader als het om waterbesparend douchen gaat. Je verbruikt bijna de helft minder water als bij een gewone douchekop zonder in gebruiksgemak in te boeten.

Een debietbegrenzer tussen de flexibel en de douchekop regelt dat er minder water uit de leiding stroomt, maar zelf merk je er maar weinig van.

Heb je nog een klassieke kraan met 2 handgrepen waar je heet en koud water moet mengen tot je de juiste temperatuur bereikt? Vervang die dan door een thermostatische douchemengkraan.

Ten slotte is een douchetimer ingesteld met een ingebouwd alarm waar je de gewenste douchetijd mee instelt. Hoe korter je doucht, hoe meer tijd én water je bespaart.

Korte tips

De vorige tips zijn wat ingrijpend en moeten al goed ingepland worden. Er zijn natuurlijk ook kleine tips waarmee je water bespaart door gewoon op je verbruiksgedrag te letten:

  • Het water niet laten lopen tijdens het tanden poetsen.

  • Vervang tijdig de kraanbehuizing. Lekkende kranen verspillen tot 6 liter per dag!

  • Het gebruikt leidingwater niet zomaar weggooien. De planten bewateren, de auto wassen, het toilet doorspoelen,… allemaal zaken waar je het water voor kan gebruiken.

Kortom; er zijn verschillende manieren om water te besparen en zo de rekening zo beperkt mogelijk te houden. Heb je nood aan meer tips of concrete acties die je kan doorvoeren? Kom eens langs en wij helpen je graag.